Hus og hage,  Livsstil,  Nyheter

Vær kreativ med LED da mulighetene er uendelige


Overgangen fra glødepærer til LED har forandret hele belysningsbransjen, og gitt forbrukere mange nye valg. Det er ikke mange år siden de aller fleste lamper var basert på enten tradisjonelle pærer eller lysstoffrør, i dag finnes det LED i en mengde forskjellige formater. En LED-lys stripe er et svært godt eksempel, og en slik stripe gjør det mulig å skape spennende og fleksible belysningsløsninger i hjemmet.

LED-striper – enkelt konsept, mange muligheter

En LED-lyskilde er egentlig bare en liten elektronisk komponent, som er overflatemontert på et kretskort eller annet material. I en LED-pære er formen gitt av de tradisjonelle soklene og lampeskjermene, men selve lyskildene legger beslag på en ekstremt liten del av pærens volum.

En LED-stripe er i utgangspunktet en mengde individuelle LED-lyskilder plassert etter hverandre på et langt bånd. De fleste er mer eller mindre fleksible, slik at de kan rulles, bøyes og formes på forskjellige måter. På en måte ligner LED-striper på en mengde små lyspærer festet sammen på en snor, samtidig som det er mulig å gjøre mye mer med LED. Mange av LED-stripene på markedet kan fjernstyres, og det er ofte mulig å endre både farge, fargetemperatur og lysstyrke.

Grunnleggende konstruksjon

De aller fleste LED-striper består av en transformator, som kobles til selve stripen med LED festet til et fleksibelt material. Mange systemer benytter også forskjellige koblingsdeler, løsninger som gjør det mulig å koble sammen flere LED-striper. Det finnes også egne kontrollere som kan styre en mengde striper. I noen tilfeller er det helt greit med en rimelig og enkel løsning med kun en stripe og fjernkontroll, men tenk over hvilke utbyggingsmuligheter du trenger.

Mange LED-striper kan kuttes på bestemte steder langs med båndet. Det betyr at du enkelt kan tilpasse lyskilden med en helt vanlig saks. Dessuten er det også noen striper som kan kobles i serie, slik at flere striper kobles direkte til den første.

Smart bruk av LED-striper – lysspredere, skjult montering og mer

LED-striper er enkle å jobbe med, samtidig som de er både rimelige og fleksible. Med noen enkle tips er det mulig å få et ekstra godt resultat:

  • En lysspreder, som også kalles «diffuser», kan benyttes til å gjøre lyset fra stripen jevnere. På de enkleste LED-stripene er hver enkelt lyskilde synlig, noe som kan gi et litt ujevnt inntrykk. Det vil ikke nødvendigvis være like synlig hvis stripen monteres skjult, men en lysspreder gjør at LED-stripen fremstår som et mer sammenhengende bånd av lys.
  • LED-striper kan med fordel monteres skjult. Det kompakte formatet gjør det mulig å montere striper under sengen, bak hyller, i garderober og på mange andre plasser. Det kan også være interessant å plassere LED-striper sammen med lister.
  • Noen LED-striper er også kompatible med forskjellige smart hjem-systemer. Integrasjon med andre komponenter kan skape spennende effekter.

I 2022 er LED-striper mye mer enn bare morsomme leketøy, og det er mulig å benytte denne typen lyskilde i praktisk talt alle hjem. Det er egentlig bare fantasien din som setter grenser, så ta en titt rundt om i huset ditt allerede i dag.

Kommentarer er skrudd av for Vær kreativ med LED da mulighetene er uendelige